Tomáš Halász: Spoločenské dianie fotí vždy z prvých radov

Aj keď je jeho záber široký, pointa ostáva tá istá: dať priestor tomu, čo má byť verejné. Ateliér popredného reportážneho fotografa sme fotili s telefónom Huawei P9.

Začal fotiť už ako 12-ročný. Rýchlo zistil, že pre jeho záujem o dianie v spoločnosti ho bude baviť práve reportážna fotografia. Práve fotografia je vraj spôsob, ako sa dostať do prvých radov spoločenského diania.

“Ako 12-ročný som nevedel kresliť, nešlo mi ani písanie, tak som musel skutočnosť zachytiť inak. Vo fotografii som videl potenciál,” vysvetľuje Tomáš, čo ho viedlo k povolaniu fotografa.

Dnes by sa definoval ako rôznorodý fotograf na voľnej nohe. Je totiž vraj veľmi ťažké byť zameraný len na jednu činnosť.

Do ateliéru chodí Tomáš pracovať, kreatívne sa vyžívať, vyhrať sa, mať tvorivú náladu.

“Na jednej strane fotím komerčné fotenia – ateliérové firemné portréty, akcie a kampane mimovládnych organizácií – no popritom som aj šéfredaktorom online platformy mono.sk, kde dávame priestor žurnalistom — fotografom, aj autorom slova,” hovorí o svojej momentálnej náplni práce.

Fotí cielene, málokedy „len tak“, náhodne. Nenachádza ľudí na uliciach. Práve preto sa mu ateliér veľmi hodí. Jeho zriadenie bolo v Tomášovom profesionálnom živote veľkým zlomom. Dovtedy fungoval čisto na báze home office, pričom chodil fotiť do terénu.

Miešanie pracovného a súkromného prostredia sa však ukázalo byť veľmi vyčerpávajúce. Práve od tažkých a serióznych tém si niekedy potrebuje odpočinúť pri kreatívnom hraní sa so štúdiovými svetlami. To však pri homeoffice nebolo ľahké.

Tomáš Halász
Tomáš Halász
Tomáš Halász

“Som veľmi rád, že som si spolu s ďalšou fotografkou, Dorotou Holubovou, otvoril ateliér, kde môžem chodiť pracovať, kreatívne sa vyžívať, vyhrať sa, mať tvorivú náladu. Náš ateliér, ktorý sme nazvali Holubník, zároveň vytvára priestor pre menšiu komunitu. Môžeme si tu premietať filmy, pozerať si fotografie, a aj fotiť klientov,” opisuje Tomáš.

Veľmi dôležité pri tejto práci je neupadnúť do rutiny a mať mix rôznorodých fotení, aby sa človek cvičil. Čo sa mu osvedčí pri portrétoch, to vie použiť na reportážach, a zase naopak.

Čo všetko si pre dobrú fotku ochotný urobiť?

Ľahnúť si na zem, vyskočiť na múr, pár hodín stáť na nohách, nejesť, nepiť. No jedna vec, v ktorej nie som ochotný robiť kompromisy, sú morálne zásady. Nezasahujem tam, kde nemám, nemanipulujem s obsahom. Práve pri reportážach je to veľmi dôležité.

Ako sa profesionálni fotografi pozerajú na dnešný fenomén sociálnych sietí, na ktorých sa ako fotograf prezentuje takmer každý?

Sú formou komunikáce, rovnako ako aj samotná fotografia. Som na nich, no nezakladám si na tom, koľko mám odoberateľov. Komunikujem cez ne nielen pekné fotky, ale aj svoje názory a postoje. Nejde mi len o komerčné promo.

Čo sa Tomášovi osvedčí pri portrétoch, to vie použiť na reportážach.

Tomáš Halász je nezávislý fotograf, ktorý sa sústreďuje na reportážno-dokumentárnu fotografiu a fotografiu pre tretí sektor. Získal ocenenia Czech Press Photo, Slovak Press Photo, VÚB Foto Roka, aj Novinársku cenu Nadácie otvorenej spoločnosti. Je šéfredaktorom platformy MONO.sk a ambasádorom značky Nikon.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.


Divá sviňa, Losie bobky či Bezmäso. V Sušienkove vyrábajú takéto dobroty pre psíkov

Keď sa do života Alie a Mateja priplietla fenka Sušienka, ani len nedúfali, že sa od jej mena začne odvíjať ich profesný život.

Veci robia svedomito, na etapy, nič nesúria na úkor kvality a každý krok má svoj význam. Hnacím motorom sú pre nich ich dve vipetky, Sušienka a Špagetka, ktoré majú v rámci Sušienkova ochutnávaciu funkciu.

Vďaka svojmu prístupu sa dostali do nášho seriálu Poctivá práca, v ktorom spoločne s O2 mapujeme firmy aj jednotlivcov tvoriacich zaujímavé a prospešné veci.

Okrem maškŕt z mäsa s jasným pôvodom je aktuálnou novinkou BEZMÄSO, ktorú si dokonca zamiloval každý jeden člen Sušienkova, chlpatý aj nechlpatý. Inšpirujú sa skrátka tým, čo sami v rámci stravy vyhľadávajú a čo im a ich psíkom chýba.

V Sušienkove sa stretla skupina ľudí, ktorí pracujú na tom, aby po nich zostala čo najmenšia ekologická stopa. “Špekulujeme pri balení, pri nakupovaní, pri upratovaní.

V rámci biosurovín u nás platí jedno – dávať chlpáčom suroviny v tom najprirodzenejšom stave. Preto sme nemohli urobiť lepší krok, ako si začať suroviny pestovať sami, ekologicky,” hovorí Alie.

Jedlo pre psíkov vyrábajú vo svojej pekárni. Aktuálne majú v ponuke odmeny, ktorými nahrádzajú legendárne piškóty za chrumkavé, zdravé a výživné sušienky (Divá Sviňa, Kravina, Divočina, Losie Bobky či novinka Bezmäso), Barf odmeny v podobe sušených hovädzích steakov z plemena kráv Aberdeen Angus či rybacie odmeny z makrely a sardiniek.

Plnohodnotné jedlo aktuálne uzatvárajú konzervy Mäsíčko. “Všetky naše pamlsky a jedlo, ktoré vyrábame, sú bez dochucovadiel, éčok, konzervantov. Všetko vyrábame ručne, jednu sušienku za druhou,” vysvetľuje Alie.

Každý deň v Sušienkove je makačka. Pečú, sušia, balia, lepia a odosielajú. Starajú sa o e-shop, o čísla, malých aj veľkých zákazníkov a pomedzi to loptičkami zabavajú tie, bez ktorých by Sušienkovo nevzniklo.

Len včera dokonca otvorili aj svoj prvý kamenný obchod v Prahe pri pekárničke, do ktorého je vstup povolený len v spoločnosti chlpáča.

 

Sušienkovo je pekáreň pre chlpáčov, ktorá sa zameriava na bezlepkové sušienky plné zeleniny, ovocia a mäsa priamo od farmárov z Čiech a Slovenska. Tento rok pridali aj výrobu vlastných holistických konzerv. Vo svojej ponuke majú sušené výberové stejkové mäso z Aberdeen Angusov či celé sardinky s makrelou. Okrem toho sa rozšírili aj o kozmetiku pre domácich miláčikov a zdravé hračky a pelechy vyrobené z prírodných a EKO materiálov.

 

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.


Napíšte nám, ako ste si v roku 2017 vylepšili život a vyhrajte smartfón Moto Z2 Play

Čítaj viac

Lifetech: Čo je nové