Pretože nám záleží | O2 Pretože nám záleží | O2

Ako sa dá zo Slovenska preraziť s luxusnými hodinkami? Pracujte na nich 400 hodín

Igor Fábry a Michal Molnár sú vyučení šperkári, ktorí v malých dielňach v Banskej Bystrici začali robiť luxusné hodinky. Zákazníkov majú v Ázii aj v Amerike.

Ručná detailná robota podľa návrhu zákazníka, mesiace zohnutí nad mikroskopom.  Jeden nesprávny ťah a všetko treba začať odznova.

Kvôli tomu vyrobia len pár kusov ročne a cenovky na ich hodinkách bežne presahujú cenu drahého auta alebo malého bytu. Ich hodinky si môže dovoliť málokto. Ak si ale predstavujete namyslených biznismenov, tak ste na omyle.

Robili sa na Slovensku vôbec niekedy hodinky?

Igor: Pokiaľ vieme, tak nie. Historicky tu nebola žiadna takáto slovenská značka. My sme tu prví.

Prečo ste s tým začali?

Michal: Ten prvý podnet nebol, žeby sme sa tým chceli živiť, ale to, že sa nám hodinky jednoducho páčia. Chceli sme si spraviť niečo pre seba. Nebol cieľ spraviť hodinky, ktoré budú drahé a zarobiť na nich, ale splniť si sen. 

Mohli ste ale ostať pri šperkoch a robiť krásne prívesky pre birmovancov a vy ste si vybrali hodinky…

Igor: Ako každého chlapa aj nás zaujala tá mechanika. A keď sme videli iné firmy, čo všetko s hodinkami dokážu urobiť, tak sme si povedali, že prečo by sme to neskúsili aj my. A myslím, že sme spravili dobre.

Michal: Vieme spraviť aj šperk, ale s hodinkami máte viac možností. Dobrý šperk je hlavne o tom, že je tam drahý kameň, ktorý nie je umenie kúpiť, je to len otázka peňazí.

Ale dobré hodinky – pekné hodinky s nejakou umeleckou hodnotou – to nie je až tak o materiáloch ako o práci.

Na dobrý kameň mi stačí veľa peňazí a desať minút. Na dobré hodinky mi treba tri mesiace práce a menej peňazí. Pri šperkoch nás aj trochu odrádzalo, že bohatá firma vedela mať najlepšie šperky, lebo mali na to kapitál, ale u hodiniek je to presne naopak.

Igor: A pri hodinkách je ešte jedna výhoda – keď človek sedí nad tým tri mesiace, tak pod sklom tá práca ostane stále taká, ako keby ju ten človek urobil v ten deň.

Michal: Tie jemné detaily sa nikdy nestratia. Pri šperku, nech to spravíte akokoľvek pekne, tak sa to doškriabe. Darmo by som sa s tým hral tak dlho ako s hodinkami, tá práca vyjde nazmar. Pod sklom je to večné.

Odkiaľ sa to vo vás vzalo? Odjakživa ste mali sklon k pedantnosti?

Igor: Asi áno.

Michal: Obidvaja sme už od začiatku na to mali rovnaký pohľad. Nie veľa niečoho štandardného, ale proste málo a dobrého. Niekedy už ale aj ja musím povedať, že nechaj to už tak, už je to dobré.

Igor: Ale potom sa na to pozrieme pod mikroskopom…

Michal: Možno aj preto tým strávime toľko času. Chceme, aby produkt bol čo najlepší. Dali by sa veci robiť aj rýchlejšie, ale už sme trocha posadnutí.

Možno to je zlé slovo, ale záleží nám, aby pod akýmkoľvek zväčšením to bolo ladné, pekné, čisté, aby tam nebola nejaká špina, prach alebo nebodaj nejaký škrabanec. Je mi jedno, či to vidí zákazník, ja to vidím a prekáža mi to.

Ako ste sa na začiatku dostali do povedomia ľudí? Lebo to asi nebolo tak, že ste spravili jedny hodinky a celý svet vám padol k nohám.

Michal: Na začiatku nás oslovil jeden novinár z magazínu o hodinkách z Čiech a páčilo sa mu, čo robíme. Vtedy sme sa tomu venovali relatívne krátko, možno nejaké tri roky.

Zverejnil o nás krátky článok, na základe ktorého sa o nás dozvedeli ľudia, ktorí sa venujú hodinkám. A tiež sme mali aj šťastie. Natrafili sme na pár skvelých ľudí – nie zákazníkov, ale skvelých ľudí – ktorí si chceli objednať od nás hodinky, aby nás podporili a aby sme mali možnosť vytvárať to, čo robíme dnes.

Ako sa k vám dostávajú zákazníci?

Michal: Už sme trošku v povedomí ľudí, ktorí sa venujú hodinkám. Kto chce, niečo si o nás nájde – napríklad v odborných časopisoch. Alebo cez referencie od iných zákazníkov.

To je podľa mňa najkrajšie – keď je nejaký zákazník spokojný a šíri naše meno ďalej.

Čím viete presvedčiť klientov zo zahraničia, že hodinky zo Slovenska môžu stáť až toľko a môžu byť naozaj dobré?

Michal: Drvivú väčšinu zákazníkov máme česko-slovenských zatiaľ, aj keď ohlasy sú celosvetové – od Ameriky po Áziu. Našou nevýhodou je to, že nemáme fyzický produkt – čo majú veľké firmy. Tie odprezentujú hodinky na výstave, každý si ich môže chytiť a prezrieť.

My fungujeme inak. Každý zákazník si môže nadiktovať, aké hodinky chce a my mu ich na základe návrhu vytvoríme.  To je ale ťažké, keď je klient z ďaleka a neviete sa ani stretnúť.

Dobré hodinky si môžem kúpiť od rôznych značiek a nemusím na ne ani čakať. V čom sú tie vaše iné?

Michal: Hlavný rozdiel je v tom, že naše hodinky sú individuálne – také, aké si zákazník vymyslí. Ak sa o nich dobre stará, tak majú životnosť aj niekoľko sto rokov.  Nie je to masové, nedá sa toho vyrobiť veľa.

Aké kritéria tie hodinky ale musia spĺňať, aby sa vedeli presadiť aj v zahraničí? Aby prišiel Švajčiar a bolo mu jedno, že sú vyrobené na Slovensku…

Michal:  Myslím si, že všade vo svete sa ľudia vracajú k tradíciám a tradičným remeslám. Stroj dokáže dnes vyrobiť hocičo, ale keď dá človek cit do tých hodiniek, je tam naozaj kus umenia a hodinky majú svoju dušu, tak aj v zahraničí to je veľmi cenené. Nie je dôležité nejaké meno.

Nemáme známe meno ako niektoré firmy, ktoré majú 300-ročnú tradíciu, ale keď naše hodinky ukážeme komukoľvek, tak vidí na tých hodinkách, že nevznikli za týždeň.

Kam sa ešte môžete rozvíjať?

Igor: Chceli by sme si napríklad vyrobiť vlastný strojček. To je náš sen. A dostať sa do Asociácie nezávislých hodinárov. To je také zoskupenie, kde sú hodinári z celého sveta, ale kde sú práve len tí, čo si už vyrobili nejaký strojček. 

Mesiac nebudete robiť žiadne hodinky, sadnete si k Domaši a navrhnete si vlastný strojček? Alebo ako dlho trvá taký vývoj?

Michal: To je ťažko povedať. Myslím, že keby sme sa tomu venovali aktívne a nerobili nič iné, tak za 2 až 3 roky by sme to vyvinuli.

Hodiniek už ale bolo vyrobených nekonečne veľa. Čo na strojčeku ešte chcete vymýšľať?

Michal: My väčšinou strojčeky dekorujeme. Máloktorý strojček je vhodný na tie úpravy, ktoré robíme. Máme predstavu, ako by mal vyzerať ideálny strojček a zatiaľ taký nemáme.

Pre vaše potreby.

Michal: Áno. V podstate by sme si vedeli nadizajnovať strojček podľa nášho štýlu a povedzme aj komplikácie, ktoré sa nám páčia. A tiež máme radšej väčšie strojčeky. Keď je miesta viac, dá sa tam viac ukázať. Dnes je ale tendencia, že sú strojčeky dosť malé.

A stále plánujete robiť osem hodiniek ročne?

Michal: Niežeby sme nechceli spraviť viac kusov…

Napríklad deväť.

Igor: Možno aj deväť.

Michal: Ten limit je stále ľudský faktor. Ak to chceme robiť v tej kvalite, akú dokážeme, tak sa dá trošku viac kusov, ale nie mnoho. Nám je ale v podstate jedno, či spravíme jeden kus, osem alebo desať.

Igor: Záleží od požiadaviek zákazníka. Jednoduchších modelov sa samozrejme dá spraviť viac kusov. Tých komplikovanejších bohužial viac spraviť nevieme. 

Čo sa musí stať, aby rástlo vaše meno?

Igor: Meno ukáže čas. Keď budeme robiť tú prácu tak, ako robíme a držať si kvalitu, tak to je len otázka času, kým si nás nájdu aj zákazníci v zahraničí.

Michal: Určité veci sa nedajú predbehnúť ani urýchliť. Známe firmy sú tu x rokov a len preto majú svoje meno, lebo to naozaj celý čas robili dobre a poctivo. Ani my to nevieme urýchliť.

Čo to podľa vás znamená – poctivo?

Michal: Keď vyrábame produkt, ktorému veríme a ktorý robíme najlepšie, ako vieme. Snažíme sa ho aj ohodnotiť podľa toho, koľko s tým strávime času.

Veľké firmy už dnes robia komerčné hodinky, ktoré sú predražené a nespĺňajú zďaleka to, na čo sa tie hodinky tvária.

U nás je to skôr o tom, že chceme zákazníkovi dať kus nášho umenia, ktoré má a vždy bude mať hodnotu. Tak, ako pred sto rokmi mali niektoré ručne robené hodinky svoju hodnotu a držia si ju dodnes, tak snáď aj naše hodinky o sto rokov bude niekto brať takto – že boli poctivo vyrobené.

Páčil sa vám článok?
12345
Loading...

Páči sa vám, čo práve čítate?

Rôzne pohľady na celospoločenské otázky, vzťahy aj duševné zdravie a pohyb, popkultúru či technológie si môžete nájsť v mailovej schránke každý druhý týždeň.

24 rýchlych tipov, ako urobiť viac práce za kratší čas

Pripravili sme si pre vás sumár jednoduchých zlepšovákov, vďaka ktorým už nebudete chcieť, aby mal deň 30 hodín.

Čas je tá najvzácnejšia komodita, ktorú máme. Napriek tomu ním veľmi často, aj keď zväčša neúmyselne, mrháme. Môžu za to vonkajšie rušivé prvky, ale aj slabá vôľa či nedostatok motivácie. Prinášame vám preto tento obšírny zoznam jednoduchých zlepšovákov, vďaka ktorým už nebudete chcieť, aby mal deň 30 hodín.

Ako sa zbaviť rušivých prvkov

via GIPHY

Plnú pozornosť dokáže človek udržať iba niekoľko hodín, a aj to nie nepretržite. Denne ju delíme medzi rodinu, kolegov, firmy či médiá. Preto je ťažké pri toľkých príležitostiach na rozptýlenie udržať myseľ zameranú na dôležité veci. Tieto tipy vám pomôžu ju odbremeniť, aby ste sa mohli do práce naplno zahĺbiť.

Naplánujte si deň

Definujte si, ktoré úlohy by ste mali splniť, aby ste si mohli s dobrým pocitom povedať, že ste so sebou spokojní. Ak to spravíte hneď ráno, budete mať priority na celý deň a nebudete sa zaoberať vecami, ktoré počkajú. Keď musí človek rozmýšľať, čo ide robiť ďalej, má tendenciu hľadať zbytočné rozptýlenie.

Vypnite si zvuky a notifikácie na telefóne

Sme priam obklopení vecami, ktoré si vyžadujú našu pozornosť. Tá ale nie je nevyčerpateľná. Tu e-mail, tu zase esemeska, o päť minút na to chat. Každé takéto vyrušenie vás vytrhne s drahocenného stavu sústredenej práce. Je to ako keď musíte prudko zabrzdiť v aute. Na rozbeh potom musíte zaradiť jednotku a postupne radiť vyššie, čo trvá nejaký čas.

Zaznamenávajte si vyrušenia

Položte si k počítaču kus papiera, na ktorý si vždy zapíšete, čo a kedy vás vyrušilo. Na konci dňa jednak zbadáte, kedy máte najproduktívnejšie chvíľky, a zároveň to, čo vás najčastejšie vytrhne z pracovného tempa. Potom už stačí mať len dostatočne pevnú vôľu na odstránenie nedostatkov.

Prepnite si prácu na celú obrazovku

Praktické je to najmä vtedy, keď niečo píšete v textovom alebo tabuľkovom editore, alebo sa skrátka venujete jednej aktivite v jednom softvéri. Vo full screen režime ľahšie zabudnete na ľahko dostupné rušiče na internete alebo v počítači.

Odstrihnite sa“ od okolia

via GIPHY

Pracovný šum je fajn vec, no ak produktivita kolegov bráni vašej vlastnej, je na čase zmeniť lokalitu. Nie každý však má na takúto „samotku“ priestor. Vtedy pomôžu slúchadlá a v nich dobrá, ideálne inštrumentálna hudba bez slov. Ak vám hudba prekáža, vyskúšať môžete napríklad online generátory príjemných ruchov. Zvuk praskajúceho kozuba či letnej búrky budú ako balzam pre vašu koncentráciu.

Prečítajte si: Top smartfóny v jesennej ponuke

Upracte si stôl

Čistý stôl znamená čistú myseľ. Nechajte si na ňom len to, čo potrebujete na splnenie úlohy, ktorej sa venujete. Všetko ostatné odložte niekam nabok, aby vám to nepripomínalo ďalšie povinnosti a neodvádzalo myšlienky inam.

Pracujte offline

Internet ponúka nekonečné množstvo možností na zabíjanie času. Ak vám to aktivita dovoľuje, stiahnite si potrebné veci na prácu na disk a odpojte sa.

Vytvorte si úložisko myšlienok

Väčšinou to býva tak, že keď sa konečne rozbehnete, zazvoní telefón alebo príde kolega s pokynmi od šéfa. Zapíšte si to rýchlo na papier, aby ste to nemuseli držať v hlave a nevytrhli sa z pracovného tempa.

Ako predĺžiť čas sústredenia

via GIPHY

Koncentrácia je len jedným zo základov produktívneho dňa. Rovnako dôležité je vedieť tieto momenty natiahnuť na čo najdlhší čas.

Zacvičte si

Fyzická aktivita spôsobuje, že mozog vylučuje látky, ktoré na krátky čas dokážu zvýšiť mentálny výkon.

Napite sa

Jednoduché, a pritom účinné. Aj mierny smäd, ktorý sotva pociťujete, dokáže viesť k poklesu pozornosti. Položte k sebe pohár vody a dajte si dúšok aspoň každú polhodinu.

Robte len jednu vec naraz

Multitasking je mýtus. Nikto nevie robiť viacero vecí naraz, maximálne sa vie prepínať z jednej aktivity do druhej lepšie než ostatní. V skutočnosti to ani nešetrí čas, výhodnejšie je totiž zoskupiť rovnaké aktivity do väčších celkov. Vybavte si napríklad všetky e-maily, prejdite na zmeškané hovory a potom na vybavovanie faktúr. Každá aktivita si vyžaduje odlišné nastavenie mysle a chvíľu trvá kým sa „preladíte“.

Píšte si poznámky rukou

Poznámky z porád a zo stretnutí lepšie spracujte týmto spôsobom. Notebooky totiž veľmi ľahko zlákajú vašu pozornosť inam. Navyše, tým, že na notebooku píšete o čosi rýchlejšie než rukou, máte tendenciu prepisovať doslova všetko, čo počujete bez ohľadu na to, či je to užitočné.

Dajte si žuvačku

Keď žujete žuvačku, váš organizmus má dojem, že nové živiny sú na ceste a tým pádom vás bude menej otravovať nutkaním ísť niečo zjesť.

Ako zvyšiť chuť do práce

via GIPHY

Môžete sa vedieť sústrediť ako budhistický mních, no keď vám chýba motivácia, práca sa vlečie a nervozita stúpa.

Povzbuďte sami seba

Vždy keď budete mať krízu, jednoducho si povedzte, že ste zvládli aj horšie veci, alebo že to skrátka dokončíte, lebo nie ste druhá liga. Na prvý pohľad sa to môže zdať trochu zvláštne, ale funguje to.

Rozdeľte si úlohy na menšie časti

Tak ako sa jedlo lepšie trávi po malých sústach, aj ciele sa lepšie dosahujú v čiastkových krokoch. S každou dokončenou úlohou sa dostaví príjemný pocit napredovania, ktorý vás poženie ešte ďalej.

Začnite drobnými úlohami

S prácou je to niekedy ako s rozbehom na bicykli na ťažkom prevode. Najprv sa do toho musíte poriadne zaprieť, premáhať sa, no keď už máte rýchlosť, šliapete takmer bez námahy. Začnite teda menšími úlohami na rozbeh „na ľahšom prevode“, aby ste plynulo prešli na tie väčšie.

Urobte si zoznam hotových úloh

Každá položka, ktorá naň pribudne, bude ako malá odmena pre váš mozog. Pocit dobre vykonanej práce sa znásobí.

Spojte si úlohy s dlhodobým cieľom

Niektoré práce môžu byť len jedným z mnohých krokov procesu, na ktorého začiatok ani koniec nedovidíte. V každej aktivite by ste si mali vidieť jej zmysel, teda to, k akej pozitívnej zmene v konečnom dôsledku prispievate. Aj keď je to, napríklad, len kopírovanie údajov z jednej tabuľky do druhej.

Dajte si odmenu, ale aj trest

Nie je nič zlé na tom, ak si po dobrom výkone doprajete malú radosť. No mali by ste byť k sebe féroví a za nesplnenie úlohy si taktiež niečo odoprieť, aby to malo ten správny výchovný efekt.

Ako veci neodkladať na poslednú chvíľu

via GIPHY

Prokrastinácia je sklon odkladať veci na neskôr, niekedy až naozaj na poslednú chvíľu. Existuje tá „dobrá“ prokrastinácia, vďaka ktorej sa v hlave triedia myšlienky, predstavy a nápady, čo napomáha k lepšiemu výsledku, a to najmä pri tvorivých činnostiach.

Potom je tu tá „zlá“, ktorá je len mrhaním času, pretože viete, čo máte robiť a aj ako to máte robiť, no nájdete si výhovorku, prečo ešte nemusíte. Každá práca nás stojí nejakú námahu. Náš mozog je však nastavený na to, aby šetril energiu a namiesto toho hľadal okamžité odmeny. Poznáte to, dopozerám seriál a idem. V nasledujúcich bodoch nájdete pár tipov, ktoré vám ušetria zbytočný stres z nestíhania.

Vytvorte si časovú os činností s konkrétnymi termínmi

Aby vám začala práca pekne odsýpať hneď na začiatku dňa, rozvrhnite si, kedy sa budete chcieť jednotlivým úlohám venovať a dokedy majú byť hotové. Odkladať veci na neskôr začíname najmä vtedy, ak nemáme jasný plán. Ak si úlohy volíte systémom „čo príde“, je tu väčšia šanca, že sa pomedzi to zatúlate niekde na sociálnu sieť.

Merajte čas

Ak to myslíte s využívaním času vážne, mali by ste vedieť odmerať, koľko hodín pracovného dňa ste naozaj efektívni. Veľmi dobre na to poslúži softvér RescueTime, ktorý zaznamená vaše internetové aktivity a rozdelí ich podľa toho, aké boli produktívne.

Po niekoľkých dňoch používania uvidíte, ktoré weby zhltli najviac vášho času, ale aj to, kedy ste boli najusilovnejší. Všetkých „žrútov“ času potom môžete zablokovať napríklad softvérom Self Control alebo StayFocusd, ktoré keď už raz zapnete, na vopred stanovený čas vám nedovolia navštíviť najpopulárnejšie voľnočasové weby.

Dajte sa dokopy s niekým, kto robí iný typ práce

Pridajte sa ku kolegovi, ktorý pracuje na inom type úloh, aby ste videli, ako postupujete k spoločnému cieľu, no zároveň nemali dôvod jeden druhému rozprávať o tom, čo robíte. Jednoducho sa nechajte potiahnuť pracovným nasadením toho druhého. Ktovie, po chvíľke to možno bude naopak.

Nehľadajte ten správny čas, kedy začať

Som po obede, nefunguje mi mozog. Ešte si dám kávu a začnem. O hodinu idem na stretnutie, neoplatí sa do ničoho pustiť. Na všetko existuje výhovorka. Ideálne podmienky a zároveň duševné rozpoloženie na prácu nebudete mať asi nikdy. Nehľadajte správny moment. Jednoducho začnite. Najťažších je prvých desať minút, potom to už ide.

Nekomplikujte, neplánujte do najmenších detailov a nerozmýšľajte, čo všetko sa môže pokaziť

Všetko treba robiť s mierou. Čím viac budete rozmýšľať o týchto veciach a kombinovať všetky scenáre, tým menej času vám ostane na to najdôležitejšie – sústredenú prácu. Či už pracujete rukami, alebo hlavou, nič iné vás k výsledku neprivedie.

Páčil sa vám tento článok? Máme pre vás ďalšie:

Páčil sa vám článok?
12345
Loading...

Páči sa vám, čo práve čítate?

Rôzne pohľady na celospoločenské otázky, vzťahy aj duševné zdravie a pohyb, popkultúru či technológie si môžete nájsť v mailovej schránke každý druhý týždeň.