Naučte sa správne relaxovať

Máte problém nechať prácu v kancelárii aj počas voľna? Myslíte si, že vždy je niečo, čo treba urobiť alebo dokončiť? Kontrolujete si aj počas voľna pracovný e-email?

Máte problém nechať prácu v kancelárii aj počas voľna? Myslíte si, že vždy je niečo, čo treba urobiť alebo dokončiť? Kontrolujete si aj počas voľna pracovný e-email? Naučte sa oddychovať.

Príliš veľa z nás nedokáže odolať a prináša si prácu domov aj vtedy, ak by si mali dať pauzu od každodennej driny. Mali by sme za to „poďakovať“ tvorcom tabletov, smartphonov a mininotebookov, že nám to tak uľahčili…

Prestávka od práce je veľmi dobrá pre fyzickú i duševnú pohodu a úžitok z nej môže mať aj váš zamestnávateľ. Aj krátky oddych  lieči myseľ a telo zbavením stresu, ktorý vyčerpáva.

To je určite plus pre vášho zamestnávateľa. Keď sú ľudia uvoľnení, sú schopní priniesť do práce viac kreativity a nadšenia.

Hľadanie možností na oddych

Vziať si voľno z práce je to najlepšie, čo môžete urobiť pre relaxáciu a zbavenie sa stresu, oživenie a obnovenie vašej kreativity. Aj keď nemusíte byť vždy schopní dostať sa preč na viac ako niekoľko hodín – prinajmenšom sa dostanete k spánku.

Neustále hľadajte spôsoby, ako sa zrelaxovať, aj keď by to znamenalo, že to urobíte len počas krátkej prestávky. Koučka Dawn Rosenberg McKay pre portál About.com uviedla niektoré spôsoby, ako zrelaxovať, či už máte navyše týždeň, deň, hodinu, alebo len pár minút. Zistíte dokonca aj čo robiť, keď nemáte čas vôbec.

Ak máte týždeň:

Urobte si výlet. Zmena prostredia môže byť veľmi uvoľňujúca. To ale neznamená, že budete musieť minúť svoje celoživotné úspory, aby ste išli na exotické miesto. Akékoľvek miesto, ktoré nie je domovom, môže znamenať zmenu. Ak sú problémom peniaze, pozrite si mimosezónne ponuky, napríklad pobyt v horách či horskom penzióne alebo iné možnosti dostupné pre peňaženku.

[lnk url="https://www.flickr.com/photos/evanforester/"]Zdroj: CC license 2.0 Evan Forester [/lnk]

Ak máte deň:

Navštívte múzeum, zábavný park alebo iné atrakcie vo vašom meste. Niektoré majú vstup zdarma, alebo si môžete nájsť zvýhodnené vstupné na mnohé atrakcie prostredníctvom webových stránok.

Ak máte hodinu alebo dve:

Cvičte. Uvoľňovanie endorfínov pri cvičení pomáha zmierniť stres. Rovnako znižuje depresiu.
Vyberte sa na prechádzku. Ak nemáte čas, aby ste sa naplno zapojili do cvičenia (nasledovaného sprchou), čo tak vybrať sa na prechádzku po okolí v blízkosti vašej kancelárie alebo napríklad po večeri?

Ak máte len pár minút:

• Osvojte si relaxačné techniky na precvičenie mysle a tela, ktoré si môžete nájsť aj na YouTube.com.

[lnk url="https://www.flickr.com/photos/xanetia/"]Zdroj: CC license 2.0 Cristina L. F. [/lnk]

Ak nemáte žiadny čas:

Počúvajte pri práci hudbu. Nasaďte si slúchadlá a zapnite pesničky. Vyberte si podľa vášho vkusu, aká hudba je pre vás najlepšia na relaxáciu a odbúravanie stresu. Jednoduché, ale funguje to.

Článok vznikol v spolupráci s portálom http://SpravnyDen.sk.

 

 

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.


3 zdravé recepty zo slovenských superpotravín

Ak máte chuť vyskúšať niečo nové, pripravili sme pre vás k tradičným slovenským receptom tri “zdravšie” alternatívy z našich superpotravín.

Sviatky na konci roka sú tradične plné prejedania sa sladkých perníkov a koláčov, ťažkých vysmážaných jedál či majonézového šalátu.

Ak máte chuť vyskúšať niečo nové, pripravili sme pre vás k tradičným slovenským receptom tri “zdravšie” alternatívy z našich superpotravín.

[relatedpost post=“3705″]

Bobaľky (aj págle alebo opekance) s makom z celozrnnej špaldovej múky

Typické sviatočné jedlo na vianočný alebo novoročný stôl.

Suroviny na cesto:
200 g  špaldová celozrnná múka hrubá
200 g  múka polohrubá
250 ml  mlieko
30 g  cukor hnedý
20 g  droždie čerstvé
štipka soli

Suroviny:
mlieko (na precedenie)
100 g mak
100 g med
80 g maslo

Do misky vsypeme obe múky, soľ, droždie, cukor a mlieko. Všetko dobre premiesime a necháme kysnúť. Po vykysnutí vyformujeme tenké dlhé valčeky a z nich nakrájame asi 2 cm dlhé kúsky. Poukladáme na plech a necháme ešte dokysnúť. Pečieme na 150°C dvanásť minút.

Odstáte bobáľky prelejeme vriacim mliekom a okamžite scedíme (preliať sa môže i vriacou vodou).  Polejeme medom, roztopeným maslom a posypeme pomletým makom. Na záver stačí už len premiešať a jedlo sa môže podávať na sviatočný stôl. Ak použijete biely mak, vyhnete sa aj prípadnému spoločenskému faux pas v podobe “makového” úsmevu.

Šalát s bryndzou

Bryndza sa v tradičnej slovenskej kuchyni najčastejšie používa v kombinácii s ingredienciami náročnejšími na trávenie. Preto sme si pripravili alternatívu, ako túto pre zdravie prospešnú surovinu jesť často a zdravo.

Suroviny:
bryndza
poľný šalát
ľadový šalát
rukola
zväzok reďkoviek
rajčiny
pažítka
červená cibuľka (nemusí byť, ak sú reďkovky štipľavé)
štipka soli (podľa slanosti bryndze)
čierne korenie
olej

[lnk url="https://www.flickr.com/photos/stuart_spivack/"]Zdroj: CC license 2.0 stu_spivack[/lnk]

Šalát si pripravte podľa vašej chuti – nemusí obsahovať rukolu, ak vám jej výrazná chuť prekáža. Lístky natrhajte ručne, redkvičky a rajčiny nakrájajte. Bryndzu odporúčame nechať v chladničke čo najdlhšie, aby sa vám jednoduchšie drobila, mäkká by vám ostávala na prstoch. Na zálievku použite len trošku olivového oleja, soľ, čierne korenie, pažítku a na tenko nakrájanú červenú cibuľku. Servírujte ako predjedlo alebo hlavný chod podľa toho, ako veľmi sa cítite po sviatkoch  prejedení.

Mafiny z ovsených vločiek s vlašskými orechmi

Suroviny:
1,5 hrnčeka ovsených vločiek
2 banány
¼ hrnčeka medu
1 vajce
kypriaci prášok
šálka mlieka
¼ hrnčeka repkového oleja
40 g vlašských orieškov
1 lyžička škorice
1 lyžica kakaa
štipka soli

[lnk url="https://www.flickr.com/photos/ferbent/"]Zdroj: CC license 2.0 Andrea Anastasakis[/lnk]

Vo veľkej mise rozpučíme banány, najjednoduchšie vidličkou. Orechy si cez sáčok nalámeme na menšie kúsky. Pridáme zvyšné suroviny a vymiešame cesto. Dajte si pozor, aby ste košíčky na mafiny nenaplnili viac ako do ⅔, pretože cesto ešte narastie. Môžete ozdobiť celým orieškom. V rúre pečieme 15 minút asi na 180°C. Super ľahká maškrta, hneď z troch superpotravín.

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.


O2 má hovory za 10 centov. Tu je spôsob, ako si ich aktivujete

Čítaj viac

Lifetech: Čo je nové