5 známych tvárí, ktorí bojujú za práva ľudí s inou orientáciou

Populárne osobnosti sa verejne vyjadrujú k dôležitým otázkam, práva LGBT komunity nie sú výnimkou.

Mnohé známe tváre, herci či speváci, sa neboja otvorene prezentovať svoj názor a postaviť sa za vec, ktorú považujú za dôležitú. Jednou z nich sú aj práva ľudí s inou orientáciou.

Vybrali sme pre vás 5 populárnych tvárí, ktoré bojujú za práva LGBT ľudí, otvorene o nich hovoria, zakladajú organizácie na ich podporu a sú inšpiráciou pre iných.

Anne Hathaway

Herečka Anne Hathaway sa nebojí bojovať za dôležité veci a otvorene vyjadriť svoj názor. A téma LGBT komunity je pre ňu dôležitá aj z toho dôvodu, že sa jej priamo dotýka, keďže jej brat má partnera rovnakého pohlavia. Anne a jej rodina túto skutočnosť plne akceptujú. Obľúbená herečka v roku 2008 získala za svoju iniciatívu v boji za ľudské práva cenu Ally od Human Rights Campaign.

Vo svojom prejave po obdržaní ceny hovorí o tom, že inakosť akceptuje a otvorene podporuje. Hoci o sebe netvrdí, že je odvážna, považuje sa za slušného človeka, ktorý sa nebojí postaviť za to, čomu verí.

Ian McKellen

Legendárny herec, ktorý stvárnil postavu Gandalfa v Pánovi prsteňov, netúži po sláve na filmovom plátne. Chce, aby si ho ľudia zapamätali prostredníctvom vecí, ktoré pre nich robí. Najdôležitejším poslaním je pre neho meniť postoje ľudí voči LGBT komunite.

McKellen, ktorý sa netají inou orientáciou, v 80. rokoch minulého storočia spoluzaložil spoločnosť Stonewall, ktorá bojuje za práva LGBT komunity vo Veľkej Británii. Verejne vystupuje na rôznych podujatiach, napríklad aj na londýnskom pochode v roku 2014.

Daniel Radcliffe

Herec Daniel Radcliffe sa vo svete preslávil rolou najslávnejšieho čarodejníka všetkých čias Harryho Pottera. Za svoj boj za ľudské práva a práva LGBT komunity bol už niekoľkokrát ocenený. V roku 2011 získal ocenenie za spoluprácu s Trevor Project, neziskovou organizáciou, ktorá podporuje LGBT ľudí. Radcliffe sa vyjadril, že považuje za smutné, ak sa za takéto veci dostávajú ocenenia, keďže ich on sám považuje za elementárnu ľudskú slušnosť.

V roku 2015 získal aj ocenenie Celebrity Straight Ally na britských LGBT Awards. Svoje pocity sprostredkoval v krátkej videonahrávke, keďže v tom čase nakrúcal ďalší film. Okrem iného v nej vyjadril svoju vieru v to, že v budúcnosti bude spoločnosť otvorenejšia.

Brad Pitt

Brad Pitt patrí k tým ľuďom, ktorí vedia vyjadriť nespokojnosť a zhrozenie v prípade, ak sa stane niečo neakceptovateľné a dochádza k porušovaniu ľudských práv. Ešte predtým, ako sa o právach LGBT ľudí začalo celospoločensky hovoriť viac, daroval 100-tisíc dolárov na podporu manželstiev ľudí rovnakého pohlavia.

Známy herec oceňuje, ak sa ľudia dokážu vo veciach podporovať a navzájom si pomôcť, na druhej strane ho však znepokojuje súčasná situácia, keď sa ľudia snažia odobrať iným ich právo na spokojný život.

Miley Cyrus

Speváčka Miley Cyrus je známa predovšetkým mladším ročníkom. Vo svete sa preslávila najmä ako seriálová Hannah Montana. Aj ona patrí k tým, ktorí sa neboja povedať svoj vlastný názor a bojovať zaň. Práve preto založila nadáciu Happy Hippie, ktorá pomáha mladým ľuďom bez domova a podporuje aj LGBT mládež.

Ešte predtým, ako založila svoju nadáciu, vyjadrila svoju podporu LGBT komunite prostredníctvom hitu Wrecking Ball.

Tento článok je súčasťou víkendového vydania Sódy o inakosti a potrebe tolerancie. Práve o tejto téme sa v uliciach nášho hlavného mesta v týchto dňoch hovorí o čosi viac ako inokedy. 

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Víkendové čítanie: Pozerajme sa aj na inakosť rovnakými očami

Hlásime sa k myšlienkam otvorenej spoločnosti, ale zabúdame na to, že slová nie sú činy. Koľkokrát sme sa zastali niektorej menšiny, snažili sa ju pochopiť a vypočuli si, čo potrebuje?

Svet je farebný. Je v ňom množstvo vecí, javov a odlišností, z ktorých si veľa umelcov, vedcov a otvorených ľudí berie inšpiráciu, no mnohí z nás inakosť často nedokážu prijať.

Byť iný nie je ľahké. Mať fyzický či mentálny hendikep, inú farbu pokožky, vyznávať inú vieru či kráčať ruka v ruke s človekom rovnakého pohlavia. Zamysleli sme sa niekedy nad tým? Možno nie. Prvé, čo nám často prebehne mysľou pri pohľade na niekoho „iného“, je to, aké je to odpudzujúce či neprípustné.

K úplnej tolerancii všetkého, čo sa vymyká „normálu“ stanovenému väčšinovou spoločnosťou, máme ešte ďaleko. Nie sme dostatočne vyspelí a pripravení prijať inakosť a považovať ju za našu súčasť, za súčasť spoločnosti, v ktorej spolu žijeme. Máme pred sebou dlhú cestu, a to nielen v otázkach homosexuality.

Toto víkendové vydanie Sódy sme sa rozhodli venovať inakosti a potrebe tolerancie, o ktorej sa v uliciach nášho hlavného mesta v týchto dňoch hovorí o čosi viac ako inokedyAby sa nám u nás dobre žilo, mali by sme sa všetci snažiť nielen o akceptáciu, ale aj o pochopenie všetkých skupín našej spoločnosti.

V tomto vydaní nájdete:

Psychologička Barbora Kuchárová: Chceme od ľudí, aby prijali inakosť, ale oni často nevedia prijať ani sami seba. Naša spoločnosť nie je vychovaná tak, aby na akúkoľvek inakosť nazerala rovnakými očami. Prečo je to tak a čo by sme s tým mohli urobiť? Na tieto a mnohé ďalšie otázky sme hľadali odpovede spolu s uznávanou psychologičkou.

Alex Vlčko: Čím je spoločnosť otvorenejšia, tým menej je izolácie. Marketingový manažér Alex žije na Slovensku so svojím brazílskym priateľom, v jeho rodnej krajine sú manželmi. Prečítajte si príbeh Alexa, ktorý hovorí o tom, s čím všetkým sa stretáva v bežnom živote a čo by inak orientovaným ľuďom u nás naozaj pomohlo.

„Mami, tati, som gay.“ Prečítajte si, ako sa rodičia vysporiadali s inou orientáciou svojich detí. Zdanlivo jednoduchej vete predchádzajú hodiny vnútornej dilemy, sebapoznania a presviedčania, že všetko bude fajn. A po jej vyslovení zase prichádza množstvo otázok rodičov. Každý z nich to zvláda inak, ôsmi nám porozprávali, ako sa s tým vyrovnali oni.

5 známych tvárí, ktorí bojujú za práva ľudí s inou orientáciou. Mienku v spoločnosti výrazným spôsobom ovplyvňujú nielen médiá, ale aj známe tváre, s ktorých názormi sa dokážu mnohí stotožniť. Vybrali sme pre vás päticu ľudí, ktorá sa snaží o zrovnoprávnenie LGBT ľudí.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac